Ι. Π. Κοκκώνης, ο ρόλος του στη θεμελίωση και τα πρώτα βήματα της δημοτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα - Τζήκας, Χρήστος (Τεκμήρια : Μελέτες ιστορίας νεοελληνικής εκπαίδευσης, 1999)
Ι. Π. Κοκκώνης-Βιογραφία -- Το περιοδικό παιδαγωγός Η μελέτη της προσωπικότητας, των απόψεων και της δράσης προσώπων, που βρέθηκαν σε θέση να πάρουν αποφάσεις και να επηρεάσουν τις κοινωνικές εξελίξεις, αποτελεί σημαντικό μέρος των ιστοριογραφιών για την κατανόηση των ιστορικών εξελίξεων. Ο Ι.Π. Κοκκώνης, ως διανοούμενος και ανώτερο στέλεχος στα εκπαιδευτικά ζητήματα της χώρας, και μάλιστα στη συγκυρία της οργάνωσης των εκπαιδευτικών θεσμών, έθεσε την προσωπική του σφραγίδα στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη μελέτη αυτή εξετάζονται οι απόψεις και οι δράσεις του μέσα στις συνθήκες που εκδηλώθηκε και του επέτρεψαν να παίξει καθοριστικό ρόλο, τόσο στην καποδιστριακή όσο και στην οθωνική περίοδο, στη θεμελίωση και την παγίωση στην Ελλάδα ενός μοντέλου δημοτικού σχολείου, ορισμένα χαρακτηριστικά του οποίου, όχι μόνο συντηρήθηκαν για έναν περίπου αιώνα, αλλά ανιχνεύονται ακόμη και σήμερα στα σχολεία μας.