Τα ρόδινα ακρογιάλια και άλλα διηγήματα - Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 (Δωρικός, 1986)
Το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε σαν ένα μείγμα του Δεκαήμερου του Βοκκάκιου και των θεωριών του Φρόιντ. Τρυφερό αλλά και ειρωνικό παιχνίδι. Ο ερωτευμένος είναι έτοιμος να πεθάνει για τον έρωτα έχοντας συγχρόνως ξεχάσει τι πραγματικά είναι ο Έρωτας.