Η ψυχολογία του παιδιού - Inhelder, Bardel (Τι πρέπει να ξέρω. Η πυξίδα των συγχρόνων γνώσεων, 1967)
Η "Ψυχολογία του παιδιού" μελετά την πνευματική ανάπτυξη ή, πράγμα που είναι σχεδόν το ίδιο, την εξέλιξη της διαγωγής (δηλαδή της συμπεριφοράς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η συνείδηση) ως τη μεταβατική εκείνη φάση της εφηβικής ηλικίας κατά την οποία συντελείται η ένταξη του ατόμου στην κοινωνία των ενηλίκων. Η πνευματική ανάπτυξη είναι αξεχώριστη από τη φυσική ανάπτυξη του οργανισμού και, κυρίως, από την ωρίμανση του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος, ωρίμανση που συνεχίζεται περίπου ως την ηλικία των 16 ετών. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)