Μεγάλα χρόνια ; Τα παλικάρια τα παλιά - Βλαχογιάννης, Γιάννης, 1867-1945 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη / Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1994)
Σε πολλούς ο Βλαχογιάννης είναι γνωστός από την ιστοριογραφία του. το λογοτεχνικό έργο, στην ευρήτητά του, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους ειδικούς. Σ' αυτό δε φαίνεται να βάρυνε αποκλειστικά η σχέση του με τους κριτικούς περισσότερο πρέπει να επέδρασε η ιδιομορφία της πεζογραφίας του. μια μεγάλη κατηγορία δημιουργημάτων ήταν πέρα από τα συνήθη όρια της γραφόμενης ηθογραφίας, ενώ από την άλλη το ποιητικό του έργο ήταν ελάχιστο. Εδώ ο λόγος θα αφορά μόνο στη λογοτεχνική παρουσία και ειδικά στην πεζογραφία. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)