Ελληνικά σχολεία στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας : 1453-1821 - Χατζόπουλος, Κωνσταντίνος, 1868-1920 (Παιδεία και γλώσσα, 1991)
Βασικός στόχος της μελέτης αυτής είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ιστοριογραφία που είναι αφιερωμένη στον πνευματικό βίο των υπόδουλων στους Οθωμανούς Ελλήνων.