Η ανακάλυψη του παιδιού - Montessori, Maria, 1870-1952 (Παιδαγωγικές επιστήμες, 1975)
Η Μαρία Μοντεσσόρι πήγε πέρα από τις συμβατικότητες και αναζήτησε έναν νέο τρόπο να γνωρίσουμε και ν' αγαπήσουμε το παιδί. Στο βιβλία της Η ανακάλυψη του παιδιού περιγράφει τη φύση του παιδιού και τη μέθοδό της ν' ανακαλύπτει και να ενεργοποιεί τις εσωτερικές ανάγκες και παρορμήσεις του για μάθηση. Η ίδια η Μοντεσσόρι διακηρύσσει: «Η εκπαίδευση του μικρού παιδιού δεν πρέπει ν' αποσκοπεί στην προετοιμασία του για το σχολείο, αλλά για τη ζωή την ίδια».