Το όραμα μιας νέας αγωγής - Montessori, Maria, 1870-1952 (Παιδαγωγικά, 1978)
«Το όραμά μου για το μέλλον δεν είναι πια ένας κόσμος μαθητών που προχωράει με εξετάσεις από τη μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη, αλλά ένας κόσμος ατόμων που περνούν από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στάδια ανεξαρτησίας, με μοναδικά μέσα τη δική τους δραστηριότητα και τη δική τους προσπάθεια και θέληση, που συνθέτουν την εσωτερική εξέλιξη του ανθρώπου». ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΤΕΣΟΡΙ Το τολμηρό σχέδιο για το ανοιχτό, πειραματικό σχολείο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης Η μοντεσοριανή μέθοδος κατακτά συνεχώς νέους οπαδούς και νέες χώρες, μεταμορφώνει άχαρα εκπαιδευτικά συστήματα σε χαρούμενες συντροφιές παιδιών και δασκάλων. Οι αρχές της Μοντεσόρι λειτούργησαν σαν προζύμι σε κάθε χώρα και επηρέασαν σε μεγάλο ή σε μικρό βαθμό τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, ιδιαίτερα τις μεθόδους στην προσχολική εκπαίδευση. Ολόκληρο το έργο της ζωής της Μοντεσόρι θα μπορούσε να συνοψιστεί στην προσπάθεια να τερματιστεί ο προαιώνιος αγώνας που εξακολουθεί να μαίνεται, ανάμεσα στο παοδί και στον ενήλικο, ένας αγώνας που δεν είναι λιγότερο πραγματικός επειδή διεξάγεται στο υποσθνείδητο. Στο βιβλίο "Το όραμα μιας νέας αγωγής" που είναι το τελευταίο στη συγγραφική δραστηριότητα της Μοντεσόρι, η μεγάλη ανακαινίστριατων εκπαιδευτικών αντιλήψεωνμ βάζει της βάσεις μιας ανοιχτής, πειραματικής αγωγής, που αρχίζει στο νηπιαγωγείο και φτάνει ώς την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Πρόκειται για τις μεγάλες, αυτόνομες και μακριά από τις πόλεις σχολικές και πανεπιστημιακές κοινότητες, για χώρους όπου η μάθηση πηγάζει από την προσωπική ανεξαρτησία και δραστηριότητα του μαθητευόμενου.