Να εκπαιδεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό - Montessori, Maria, 1870-1952 (Παιδαγωγικές επιστήμες, 1980)
Η Μοντεσόρι ανακάλυψε το παιδί. Έδειξε μια για πάντα στην ανθρωπότητα όχι μόνο την αξία της εσωτερικής διεργασίας του, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες που χρειάζονται για να συντελεστεί και να ολοκληρωθεί η διεργασία συτή. Απέδειξε ακόμα, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν οι συνθήκες αυτές, το «αφυπνισμένο» παιδί αναπτύσσει έναν υψηλότερο τύπο προσωπικότητας -με μεγαλύτερη διανοητική ετοιμότητα, μεγαλύτερη ικανότητα στη συγκέντρωση, περισσότερο προσαρμόσιμο κοινωνικά, περισσότερο ανεξάρτητο και ταυτόχρονα περισσότερο αυτοπειθαρχημένο- με μι λέξη μια ολοκληρωμένη ύπαρξη: έτοιμα και γερά θεμέλια για την οικοδόμηση ενός ομαλού ενήλικα. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο επίτευγμα της Μοντεσόρι, η «ανακάλυψη του παιδιού». Αυτό, στο ανθρώπινο επίπεδο, μπορεί να συγκριθεί με την τρομερή ενέργεια που κρύβονταν στο άτομο. Και όπως η ενέργεια αυτή χρησιμοποιήθηκε για πολεμικούς εξοπλισμούς, έτσι και η πρόσφατα απελευθερωμένη ψυχνοπνευματική ενέργεια του παιδιού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του μεγάλου ειρηνικού εξοπλισμού της ανθρωπότητας. Από το βιβλίο του Ε.Μ. Στάντινγκ, «Μαρία Μοντεσόρι, η ζωή και το έργο της».