Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι : 1882-1910 : γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις - Παπαγιαννάκης, Ελευθέριος Ν. (Μελέτες οικονομικής ιστορίας, 1990)
Πριν έναν αιώνα ακριβώς η Ελλάδα ξεκίνησε τη μεγάλη και μόνη σιδηροδρομική της προσπάθεια. Το 1882 ο Χαρ. Τρικούπης αποφασίζει να κατασκευάσει, μέσα σε πέντε χρόνια, σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους 1.800 χιλιομέτρων και κόστους περίπου 250 εκ. δραχμών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές αποφάσεις στη νεότερη ελληνική Ιστορία. (...) Στο βιβλίο αυτό αναλύονται: η προϊστορία της σιδηροδρομικής ιδέας και οι μορφές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα σιδηροδρομικά δίκτυα άλλων χωρών οι διεθνείς και εγχώριες συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνεται η απόφαση οι εκδοχές που εκφράστηκαν αναφορικά με τη μορφή που έπρεπε να πάρει το δίκτυο, καθώς και οι γεωπολιτικές και οικονομικές αντιλήψεις που συνδέονται με τις εκδοχές αυτές η εξέλιξη της επένδυσης και οι διαδικασίες που οδήγησαν στην κατασκευή του δικτύου ο τρόπος χρηματοδότησης και η συμπεριφορά των φορέων που συμμετείχαν (...) οι συνθήκες εκμετάλλευσης των σιδηροδρομικών εταιρειών και το μεταφορικό τους έργο.