Εταιρεία ελληνικής ατμοπλοΐας : 1855-1872 : τα αδιέξοδα του προστατευτισμού - Παπαθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Α. (Μελέτες οικονομικής ιστορίας, 1988)
Η εταιρεία ελληνική ατμοπλοΐας αποτελεί την οργανική συνέχεια της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Τα χρονολογικά δηλαδή όριά της αρχίζουν με τις διαδικασίες που οδήγησαν στην ίδρυση της πρώτης ανώνυμης ατμοπλοϊκής εταιρείας της Σύρου (1857) και σταματούν τρία χρόνια μετά τη λήξη του δωδεκαετούς προνομίου (1869), το οποίο είχε παραχωρηθεί από την κυβέρνηση κατά τη σύσταση της εταιρείας. Τα χρόνια αυτά οριοθετούν μια περίοδο αποφασιστική για τη διαμόρφωση της επιχείρησης και καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της μέχρι και την οριστική της διάλυση, το 1892. Το βιβλίο μιλά για τη σχέση κρατικής πολιτικής και ιδιωτικών επιλογών στο επίπεδο της οικονομίας και για τις σχέσεις κράτους και Εθνικής Τράπεζας. Επιπλέον προεκτείνεται και διερευνά προβλήματα υποδομής, εκσυγχρονισμού καθώς επίσης και προβλήματα σχέσεων πολιτικής και κοινωνικών ομάδων στη διαμορφούμενη ελληνική κοινωνία.