Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά 1951-1967 το αρχείο της - Παπαθανασίου, Ιωάννα (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, 2001)
Περισσότερα από 500.000 έγγραφα συγκροτούν το αρχείο της προδικτατορικής ΕΔΑ. Είναι το πρώτο αρχείο κόμματος ή πολιτικού οργανισμού που παραδόθηκε, από το 1989, στην ιστορική έρευνα και έγινε αντικείμενο ενός επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος αλλά και το μοναδικό αρχείο που επιστράφηκε ποτέ από τις υπηρεσίες της Ασφάλειας στους φυσικούς ιδιοκτήτες του. Το αρχείο ΕΔΑ διασώθηκε και διατηρήθηκε, ακριβώς επειδή κάποιοι άνθρωποι, με συνείδηση της ιστορικής αξίας των «υλικών» που κατασχέθηκαν από τα γραφεία τους την επομένη της στρατιωτικής δικτατορίας, τα διεκδίκησαν και τα παρέλαβαν στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Σήμερα φυλάσσεται στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.