Τσιγγάνοι : ιστορία, δημογραφία, πολιτισμός - Κόμης, Κώστας, 1953- (Ελληνικά Γράμματα, 1998)
Οι Τσιγγάνοι, επί αιώνες, κατά ομάδες διατρέχουν την Ασία αρχικά, την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική στη συνέχεια, την Αμερική εν τέλει. Οι μετακινήσεις τους αποτέλεσαν κατ' αρχήν παρεπόμενο του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από τον γηγενή πληθυσμό, δηλαδή της ξενοφοβίας και της απόρριψης. Οι διώξεις τις οποίες υπέστησαν υπήρξαν πράγματι εκτεταμένες, ώστε να εντυπωσιάζει το κάθε άλλο παρά αμελητέο δημογραφικό τους υπόλοιπο. Εξίσου εντυπωσιάζει η αντοχή που παρουσίασε στο χρόνο η πολιτισμική τους φυσιογνωμία (γλώσσα, ενδυμασία, επαγγέλματα, εν γένει τρόπος ζωής), στοιχείο, βέβαια, συνυφασμένο με το επίπεδο και τη μορφή της σχέσης τους με τον μη τσιγγάνικο περίγυρο. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)