Οχτροί και φίλοι : και άλλα διηγήματα - Καμπύσης, Γιάννης, 1872-1901 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη / Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1997)
Το σύνολο έργο του Καμπύση φανερώνει μια προικισμένη ιδιοσυγκρασία και ένα ταλέντο που βαδίζει προς την ωριμότητα. Την ωρίμανσή του εμπόδισαν αφενός ο θάνατος, αφετέρου το ιδιάζον στοιχείο που πάντοτε τον χαρακτήριζε: η τάση του πνεύματός του να ανταποκρίνεται άμεσα στις κάθε λογής συγγραφικές "προκλήσεις" των ποικίλων λογοτεχνικών ρευμάτων, τα οποία συνυπήρχαν ή διαδέχονταν το ένα το άλλο με καταπληκτική ταχύτητα στα τέλη του 19ου αιώνα.