Ενθαρρύνοντας το παιδί στη μάθηση : οι βάσεις για ένα νέο παιδαγωγικό σύστημα - Dreikurs, Rudolf, 1897-1973 (Αγωγή, 1995)
"Η εξωτερική πίεση σπάνια προάγει την επιθυμητή συμπεριφορά. Σπάνια μπορεί κανείς να "αναγκάσει" το παιδί να συμπεριφερθεί σωστά, αν αποφασίσει να πράξει το αντίθετο. Η εξωτερική πίεση πρέπει να αντικατασταθεί από την εσωτερική παρακίνηση. Όταν το παιδί κινηθεί θεληματικά προς την ορθή κατεύθυνση, σαν αποτέλεσμα εσωτερικών κινήτρων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να κινείται προς τη ίδια κατεύθυνση, χωρίς κανέναν εξωτερικό καταναγκασμό".