Η στρατιωτική πολιτική του Καποδίστρια : δομή, οργάνωση και λειτουργία του στρατού ξηράς της καποδιστριακής περιόδου - Παπαγεωργίου, Στέφανος Π. (Ελληνική κοινωνία, 1986)
Με τη μελέτη αυτή επιχειρείται μια παρουσίαση της οργάνωσης και λειτουργίας του ελληνικού στρατού στην περίοδο της καποδιστριακής διακυβέρνησης και μια ανάλυση των δομών του. Η προσέγγιση του προβλήματος της οργάνωσης των ημιτακτικών και τακτικών σωμάτων βασίστηκε, κυρίως σε στοιχεία που παρέχουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Αρχεία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας. Η αναδίφηση και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων επέτρεψε-πέρα από μια ποσοτική εικόνα του στρατιωτικού φαινομένου της περιόδου-τη διερεύνηση των σχέσεων των Ελλήνων αξιωματικών με την κεντρική εξουσία, καθώς και των μεταξύ τους σχέσεων και τέλος την επισήμανση των πελατειακών δικτύων όπως αυτά εμφανίστηκαν μέσα στις στρατιωτικές ομάδες.