Η εξαγορά των ηλεκτρικών επιχειρήσεων από τη ΔΕΗ : αρχειακή τεκμηρίωση - Σαμίου, Δήμητρα, 1959- (Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 1998)
Η παρούσα εργασία στηρίχθηκε στο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την εξαγορά των παλαιών ηλεκτρικών επιχειρήσεων από τη ΔΕΗ. Η διαδικασία αυτή ήταν απόρροια του γεγονότος ότι από την ίδρυσή της η ΔΕΗ απόκτησε το αποκλειστικό προνόμιο της παραγωγής και εκμετάλλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του δικτύου μεταφοράς της σε όλη την Ελλάδα. Έχοντας λοιπόν ως στόχο την ίδρυση μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την εγκατάσταση ενός εθνικού διασυνδεδεμένου δικτύου, η ΔΕΗ έρχεται 6 μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της και ύστερα από νέα νομοθετική ρύθμιση να ξεκινήσει τη διαδικασία εξαγοράς των αυτόνομων (τοπικών) σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και των εκμεταλλεύσεων που ασκούσαν μόνο τη διανομή σε έναν μικρό αριθμό ελληνικών πόλεων και χωριών. Οι συμβάσεις εξαγορών, μαζί με τα έγγραφα που τις συνοδεύουν, αποτελούν για μας σήμερα ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών σχετικά με τους φορείς που είχαν αναλάβει την ηλεκτροδότηση και τον ηλεκτροφωτισμό των οικισμών αλλά και το εύρος και την ποιότητα του ηλεκτρικού δικτύου που υπήρχε στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960.