Η κεφαλή : πεζογράφημα - Μπακόλας, Νίκος, 1927-1999 (Κέδρος, 1994)
Στο πεζογράφημα αυτό ο συγγραφέας, δέσμιος, της ανεπίσημης ιστορίας, αποτολμά να ζωντανέψει μέσα από τις σελίδες του απόμακρες φυσιογνωμίες σαν του Ζήνωνα του Ελεάτη, του μακεδόνα Αριστοτέλη, του μεσανατολίτη Παύλου, του Γρηγόριου του Ναζιανζηνού, του Μακρυγιάννη, του Παύλου Μελά και του Βλαχογιάννη μαζί με έναν ταπεινό νεαρό βορειοηπειρώτη μαχητή και αυτοσχέδιο απομνημονευματογράφο, που έχει το κουράγιο να εκτελέσει μια δύσκολη αποστολή, αλλά και να απαρνηθεί το πολύτιμο και αμφιλεγόμενο χειρόγραφό του.