Η Παναγία των Παρισίων - Hugo, Victor, 1802-1885 (Βιβλία για νέους, 1998)
Η Παναγία των Παρισίων ανακαλεί στο νού ένα γραφικό Μεσαίωνα. Για να ζωντανέψει το Παρίσι του Λουδοβίκου 11, ο Ουγκό μελέτησε την ιστορία και με τη δύναμη της φαντασίας του δημιούργησε μια ρεαλιστική αναπαράσταση της εποχής, με μεγαλειώδεις εικόνες από τη ζωή των λαικών μαζών. Ο Ουγκό αντιπαραθέτει ασταμάτητα το μεγαλειώδες με το κωμικό, τον Φρόλο, τον ιερέα που εκπροσωπεί το υπερφυσικό κακό με τον Κουασιμόδο, το αγαθό τέρας. .Όμως ποιος από τους δύο είναι η πιο κωμική φιγούρα;