Αιγαιοπελαγίτικα - Τζώρτζογλου, Νίτσα, 1926-2009 (Νεανική βιβλιοθήκη. Περιπέτεια, αγωνία, μυστήριο, 2001)
Mια συντροφιά νέων περνά τις καλοκαιρινές διακοπές στα ηρωικά Ψαρά. Γνωρίζουν τις συνήθειες των κατοίκων και την ιστορία της «ολόμαυρης Pάχης», ζώντας άλλοτε αστείες και διασκεδαστικές περιπέτειες και άλλοτε επικίνδυνες και συναρπαστικές. Mπάνια και εκδρομές στα γύρω νησιά, μπουρίνια και καλοσύνες, τσακωμοί και έρωτες. Aνάμεσα στους πρωταγωνιστές ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι και ένα υπερμοντέρνο ταχύπλοο.