Το χρυσόδεντρο που τραγουδούσε - Τασάκου, Τζέμη, 1969- (Οικο-παραμύθια, 2001)
Γιατί όλα τα πουλιά που ζούσαν στο Μεγάλο Χωράφι αγαπούσαν το Χρυσόδεντρο τόσο πολύ; Τι ήταν αυτό που έκανε το Χρυσόδεντρο τόσο ξεχωριστό; Μήπως οι απίστευτες ιστορίες που ήξερε να διηγείται; Ή μήπως υπήρχε κάτι το διαφορετικό, που το έκρυβε καλά κάτω απ' το φτωχικό φλοιό του;... Η Τζέμη Τασάκου ζει εδώ και αρκετά χρόνια στο Μεγάλο Χωράφι, που βρίσκεται δίπλα στην ακρογιαλιά. Έχει γνωριστεί προσωπικά με τη Χελώνα Φιόνα και είναι πολύ καλή φίλη με το νεαρό συγγραφέα Άρη, το Καλαμάρι. Επίσης, είχε την τύχη να γνωρίσει το Χρυσόδεντρο και να κρυφακούσει μαζί του τις ιστορίες των Πηγών, των Ποταμών και της θαλάσσιας Αύρας. Τις ιστορίες αυτές, και φυσικά τις ιστορίες που της εμπιστεύτηκαν η Φιόνα και ο Άρης, αποφάσισε να τις διηγηθεί και στα παιδιά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τις μεταφέρει αυτούσιες στο χαρτί, χωρίς να προσθέσει ή να αφαιρέσει τίποτα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τα παραμύθια που κρατάτε στα χέρια σας..