Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; - Παπαδοπούλου, Ελένη Δ. (Λαϊκά παραμύθια, 2001)
Γαλανός ουρανός, γαλάζια θάλασσα και μια παράξενη θαλασσοσπηλιά. Γι' αυτήν άλλοι μιλούν με αρχαία παραμύθια, άλλοι με φοβισμένα λόγια. Και τη νομίζουν στοιχειωμένη. Γιατί, εκεί φωλιάζει η Γοργόνα, η φοβερή μάγισσα της θάλασσας, και μαζί της μια ερώτηση ακόμα πιο φοβερή: - Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Στη θαλασσοσπηλιά θα συναντήσει τη Γοργόνα ο Μιχάλης και από τότε θα αλλάξει η ζωή του. Θα αναμετρηθεί με τη δύσκολη ερώτηση και θα δώσει τη δική του απάντηση... Ένα παραμύθι γεννημένο από τις ομορφιές και τα παράξενα της θάλασσάς μας. Μια ιστορία για την τόλμη και την αγάπη, που ζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας.