Ο αιώνας των κομμουνισμών - Dreyfus, Michel (Πόλις, 2001)
Ο κομμουνισμός σημάδεψε βαθιά την ιστορία του 20ού αιώνα. Μοιραίο προϊόν φαντασίωσης για κάποιους, μήτρα εγκλημάτων για άλλους, ο κομμουνισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο σύνθετος. Ήρθε η ώρα για πιο αποστασιοποιημένες και πιο νηφάλιες εκτιμήσεις. Ο κομμουνισμός, αφενός μεν ενέπνευσε τα απελευθερωτικά κινήματα του 20ού αιώνα και προσέφερε στις λαϊκές τάξεις τη δυνατότητα ενεργότερης συμμετοχής στην πολιτική ζωή, αφετέρου όμως προσέφυγε σε ποικίλες μορφές πραγματικής και συμβολικής βίας.