Ο περιοδικός τύπος στον Μεσοπόλεμο : 26 και 27 Μαρτίου 1999 (Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδεία, 2001)
Για την Ευρώπη ευρύτερα, ο Μεσοπόλεμος είναι το ειρηνικό χρονικό ενδιάμεσο μιας σειράς γενικευμένων ή τοπικών πολεμικών συρράξεων, πρωτοφανούς άγριων, που ουσιαστικά άρχισαν το 1912 και τελείωσαν κάπου στο 1950. Αυτά τα 40 σχεδόν χρόνια μοιάζει να αποτελούν ένα σύνολο, και οι πόλεμοι και ο ειρηνικός Μεσοπόλεμος, ένα σύνολο ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών που άλλαξαν ριζικά το χάρτη, τη μορφή και το χαρακτήρα της· της Ευρώπης: νέες διεθνείς και νέες κοινωνικές σχέσεις· νέα κράτη και νεοπολιτικά συστήματα· βαθύτατες κρίσεις, από την οικονομία μέχρι τις συνειδήσεις, τις συλλογικότητες και τις ατομικές συμπεριφορές· καταστροφές και ανασυγκροτήσεις· ένα καμίνι ήταν αυτή η μακρά περίοδος του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, από το οποίο πέρασαν όλοι και όλα. Ο αισιόδοξος και μοντερνιστικός Μεσοπόλεμος έπρεπε να λειτουργήσει ως το εργαστήρι που θα επεξεργαζόταν όλα τα καινούρια πράγματα και θα τα απέδιδε με την αναγκαία νέα τους μορφή· από την οικονομική κρίση μέχρι τις εκφράσεις της τέχνης και μέχρι τον καθημερινό βίο· μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας, το ξαναλέω. Για εμάς και σ' εμάς, ο Μεσοπόλεμος έπρεπε να χωρέσει και να χωνέψει πολλά: την εθνική περηφάνια για τη μεγάλη Ελλάδα μαζί με την εθνική καταστροφή τον 1922· το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα· τις αλλεπάλληλες πολιτειακές και πολιτικές αλλαγές· την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος· την επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής και την αρχή της δημιουργίας ενός ευρέος βιομηχανικού προλεταριάτου· τις αλλαγές στις παραγωγικές σχέσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής· τις νέες ιδέες και τις νέες ιδεολογικές και κοινωνικές συγκρούσεις· τις προσπάθειες για την επανίδρυση του μοντέρνου αστικού κράτους. Πόσα απ' αυτά και σε ποιο βαθμό μπορούσε να επεξεργαστεί το εργαστήρι και να χωνέψει η κοινωνία; Αυτά θελήσαμε να δούμε πώς αποτυπώνονται στον περιοδικό Τύπο σε αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Πώς αποτυπώνονται, πώς αναλύονται, σε ποιες θεωρήσεις καταλήγουν ακόμη και ποια περιοδικά γέννησαν, ως στοιχεία της πάλης των ιδεών. Θα ακούσουμε πολλά, για πολλά περιοδικά· ευχαριστούμε θερμά αυτούς που θα μας τα πουν, όπως πάντα ευχαριστούμε κάπως περισσότερο όσους έρχονται από μακριά για να μας τα πουν.