Ο δράκος - Tournier, Michel 1924-2016 (Εξάντας, 2001)
Μια παιδική ηλικία στερημένη από τρυφερότητα, μια εφηβεία γεμάτη ταπεινώσεις και ένα επάγγελμα που ο ίδιος θεωρεί κατώτερό του έχουν κάνει τον Άβελ Τιφόζ εχθρό της κοινωνίας και των ανθρώπων που την ενσαρκώνουν. Από τότε όμως που το κολέγιό του κάηκε την ημέρα που εκείνος επρόκειτο να τιμωρηθεί αυστηρά για κάτι που δεν είχε κάνει, νιώθει μέσα του να δυναμώνει η πεποίθηση ότι υπάρχει μια μυστική συνοχή στα πράγματα και την προσωπική του μοίρα. Έτσι, όταν κατηγορείται εξίσου άδικα για το βιασμό μιας ανήλικης, τον γλιτώνει από τα κάτεργα η επιστράτευση του 1939. Αιχμάλωτος πολέμου πλέον, μεταφέρεται με τους συντρόφους του στην Ανατολική Πρωσία. Στην απέραντη και έρημη πεδιάδα της ο Τιφόζ βλέπει τη Γη της Επαγγελίας που περίμενε και βρίσκει μέσα στην αιχμαλωσία του μια παράξενη ελευθερία στο Κάλτενμπορν, τόπο εκπαίδευσης των νεαρών αγοριών που θα αποτελέσουν το νέο αίμα του Τρίτου Ράιχ, θα μεταμορφωθεί στον Δράκο, κυνηγό της τρυφερής σάρκας, όμως οι δραματικές εξελίξεις του πολέμου θα συμπαρασύρουν τα πάντα και θα τον οδηγήσουν στην εκπλήρωση του πεπρωμένου του.