Πεζογραφήματα - Κρυστάλλης, Κώστας, 1868-1894 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α, 1989)
"Φιλολογικόν γεγονός" (Εστία, 1894) χαρακτηρίστηκε η έκδοση του μικρού τόμου των "Πεζογραφημάτων" το 1894, και είναι αλήθεια πώς, πάντα πιστός στο ηθογραφικό κλίμα της εποχής ("στενώς ιδιωματική και ιδιόρρυθμος η γλώσσα των διηγημάτων αυτών και μετά κόπου προσιτή εις τους μη Ηπειρώτας. . ."), ο Κρυστάλλης, σε κάποιες σελίδες των λιγοστών διηγημάτων του - αφηγημάτων καλύτερα, προσωπικών του αναμνήσεων και βιωμάτων - κατορθώνει να μεταγγίσει μια ποιητική πνοή που ξεπερνά τη στατικότητα και τις περιορισμένες προδιαγραφές του είδους.