Τουρίστες, ταξίδια, τόποι ; Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις στον τουρισμό - Τσάρτας, Πάρις (Εξάντας, 1996)
Η συγγραφή αυτού του βιβλίου στοχεύει στην καταγραφή και συστηματική ανάλυση των κυριότερων ζητημάτων που απασχολούν την Κοινωνιολογία του Τουρισμού. Πρόκειται για έναν κλάδο της Κοινωνιολογίας με σημαντική παρουσία σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στο εξωτερικό και ισχνή παρουσία στην Ελλάδα. Τα ζητήματα που πραγματεύεται συνδέονται άμεσα με πολλά από τα χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής ανάπτυξης της Ελλάδας και ιδιαίτερα με τις ποικίλες κοινωνικές αλλαγές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παρουσία του τουρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα στα οποία ο τουρισμός διαδραματίζει έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στον σύγχρονο κόσμο όπως: πρότυπα ανάπτυξης, σχέσεις τουριστών και ντόπιων, σχέση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, κοινωνικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης, ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.α. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του βιβλίου συμβάλλει στη διεπιστημονική προσέγγιση του Τουρισμού, παράλληλα δε η εκτεταμένη και αναλυτική βιβλιογραφία που παρατίθεται αποτελεί ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης του βιβλίου.