Όλυμπος : κείμενα και εικόνες δύο αιώνων - Κουρουζίδης, Σάκης (Πιερική Αναπτυξιακή ; Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, 2001)
Ένας πολυτελής τόμος που ευελπιστεί να έλθει σε επαφή με ότι γέννησε αυτή η περιοχή: γεγονότα, ανθρώπους, έργα, μύθους, συναισθήματα. Ο τρόπος που παρατίθεται το υλικό ακολουθεί δυο παράλληλες πορείες, μια χρονολογική και μια θεματική. Ο πρόλογος του Ηλία Βενέζη, αποτελεί μια πρόταση-μέθοδο για το πώς πρέπει να προσεγγίσει κανείς τον Όλυμπο. Η μικρή ανθολόγηση αναφορών στον Όλυμπο από λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία γεωγραφίας, αποτελεί μια απόπειρα για την ψυχολογική και συναισθηματική προετοιμασία και περισυλλογή του αναγνώστη, πριν αφεθεί στο ταξίδι στο χρόνο.