Το χρονικό του κόσμου : η ιστορία του κόσμου από τη μεγάλη έκρηξη ώς τη σύγχρονη εποχή - Asimov, Isaac, 1920-1992 (Επιστήμη και ανθρώπινος πολιτισμός, 2001)
Σε τούτο το βιβλίο ο Ασίμωφ επιστρατεύει όλες του τις ικανότητες για να αφηγηθεί την πιο συναρπαστική ιστορία: την ιστορία του κόσμου μας και των λαών του, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο, και από την τιθάσευση της φωτιάς μέχρι την πυρηνική σχάση. Με το ζωηρό και γλαφυρό του ύφος, ο Ασίμωφ μας δίδει ένα απολαυστικό και διδακτικό βιβλίο που θέτει την παγκόσμια ιστορία στη σωστή της προοπτική.