Θέματα προστασίας περιβάλλοντος - Τσιούρης, Σωτήριος Ε. (Γαρταγάνης, 1999)
Οικοσυστήματα -- Ρύπανση υδάτων - Ρύποι - Απορρυπαντικά - Γεωργικά φάρμακα - Τοξικολογία - Πετρέλαιο - Ανόργανες ουσίες - Βαρέα μέταλλα - Βιομάζα - Πυρινικός χειμώνας - Θερμική ρύπανση - Ρύπανση της ατμόσφαιρας - Οξείδια αζώτου Η προστασία περιβάλλοντος είναι πολύ ευρύ θέμα και έχουν συμμετοχή όλες σχεδόν οι επιστήμες. Τα θέματα που παρουσιάζονται στο παρόν διδακτικό βοήθημα στηρίζονται κυρίως στη Χημεία και Βιολογία Περιβάλλοντος και σκοπό έχουν την εφαρμογή των αρχών της Χημείας και Βιολογίας στην κατανόηση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και τη διατήρηση ή βελτίωση της ποιό- τητας αυτού. Η αύξηση της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής βοηθούν σε πολλούς τομείς τον άνθρωπο, όμως έχουν και παρενέργειες που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν. Η υποβάθμιση των νερών, της ατμόσφαιρας, του εδάφους, των τροφίμων και η εξαφάνιση ειδών είναι πλέον γεγονότα της επικαιρότητας.