Ακούει ο Σημίτης Μητροπάνο - Ραπτόπουλος, Βαγγέλης, 1959- (Κέδρος, 2001)
Το βιβλίο αυτό μιλάει για τη σημερινή Ελλάδα. Με πρωταγωνιστές πραγματικά πρόσωπα, σαν του τίτλου. Από τον Χριστόδουλο, τα Αλβανάκια και τον Noti Sfakianaki, ώς τους εγχώριους ράπερ και τον Κοεμτζή. Κι από την "17 Νοέμβρη", τα φωτομοντέλα και τον Τζώρτζογλου, ώς την οικογένεια και τους φίλους μου. Μια δημοσιογραφική και ταυτόχρονα πολύ προσωπική περιπλάνηση στο άλλοτε άθλιο κι άλλοτε μαγικό νεοελληνικό σκηνικό, των ημερών της παγκοσμιοποίησης και του Ίντερνετ. Στο βάθος, θέμα του "Ακούει ο Σημίτης Μητροπάνο;" δεν είναι μόνο το διαζύγιο των εκσυγχρονιστών με τη λαϊκή πλευρά που εκπροσωπεί ο Μητροπάνος. Ούτε ο αιώνιος και σχεδόν μεταφυσικός διχασμός μας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Αλλά η πολιτικομανία μας. Ή έστω, η δική μου.