Η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική μετά τον ψυχρό πόλεμο : ιδεολογικά ρεύματα - Αρβανιτόπουλος, Κωνσταντίνος (Βιβλιοθήκη διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής, 2000)
Αναμφισβήτητα η θέση των ΗΠΑ στο μεταψυχροπολεμικό διεθνές σύστημα είναι δεσπόζουσα. Eξάλλου, το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, είναι σταθερό, η οικονομία τους ισχυρή και η στρατιωτική τους υπεροχή αδιαμφισβήτητη. Οι ΗΠΑ υπερτερούν σε όλους τους τομείς και έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν την ισχύ τους και να προωθούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Η διευθέτηση των μεγάλων διεθνών προβλημάτων και κρίσεων γίνεται με την πρωτοβουλία και την ανάληψη δράσης των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις στα μείζονα διεθνή προβλήματα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Γι αυτούς και πολλούς άλλους λόγους η κατανόηση των συμφερόντων και των ιδεών που διαμορφώνουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή είναι σημαντική για τους ερευνητές των διεθνών σχέσεων, για εκείνους που ασκούν διεθνή πολιτική και για κάθε πολίτη που επιθυμεί να είναι καλά ενημερωμένος για τις διεθνείς εξελίξεις.