Ο ανδρείος Αχιλλέας - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Θησαυροί από τη Διάπλαση των Παίδων : Η Κυρα-Μάρθα, 1998)
Ο Αχιλλέας δε δειλιάζει ποτέ, δε φοβάται κανέναν. Κάνει πράξεις που αυτός τις θεωρεί ηρωικές. Τα βάζει με τις δυσκολίες που συναντάει και τις ξεπερνάει πάντα. Είναι ένας ανδρείος! Οι άλλοι και πιο πολύ απ' όλους οι δικοί του, δεν είναι τόσο βέβαιοι πως ο Αχιλλέας έχει πολλά κοινά με εκείνον τον άλλο Αχιλλέα του Τρωικού Πολέμου. Εκείνος είχε μια αδυναμία,..... την φτέρνα του, αλλά ο ήρωας μας έχει πολλές........Ότι κάνει έχει πάντα ένα κακό τέλος γι' αυτόν. Πάντοτε την παθαίνει και ποτέ μυαλό δεν βάζει. Καμιά φορά οι κουταμάρες του είναι επικίνδυνες. Όπως τότε που πήρε ένα ντουφέκι και πυροβόλησε ένα λαγό, που όμως δεν ήταν λαγός αλλά ο φίλος του ο Πέτρος.....Τότε κατάλαβε πως δεν μπορεί ένα παιδί να παίζει απερίσκεπτα. Και να γιατί έπειτα από εκείνο το επεισόδιο, έβαλε μυαλό.....