Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος - Δημητρακόπουλος, Ηλίας Π. (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου ;, 1991)
Η μελέτη αυτή βασίστηκε κυρίως στα κείμενα των διεθνών πράξεων που βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη, το ιστορικό αρχείο και το τμήμα Συμβάσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και σε άλλες ανέκδοτες πηγές, όπως τα πρωτόκολλα των Μεθοριακών Επιτροπών. Από την έρευνα στο τμήμα Συμβάσεων ανεκαλύφθη το άγνωστο μέχρι τότε πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι Βενιζέλος και Πάσιτς για τον καθορισμό της ελληνο-σερβικής μεθορίου, κατ' εφαρμογή της ελληνο-σερβικής συμμαχίας της 19ης Μαΐου 1913. Η έρευνα στο ιστορικό αρχείο οδήγησε στο να έλθουν στο φως ορισμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν την επιθυμία τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδος να καταργήσουν τις στρατιωτικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης, στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες για την αποστρατιωτικοποίηση της θρακικής μεθορίου και των νήσων.