Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία : γέννηση και εξέλιξη μιας κρίσης και οι ανακατατάξεις στα Βαλκάνια : 1961-1962 - Βαλντέν, Σωτήρης (Θεμέλιο, 1991)
Η κατάρρευση του κομμουνισμού, το τέλος του ψυχρού πολέμου και ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έφεραν πάλι στο προσκήνιο τα ζητήματα των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες και τη βαλκανική πολιτική. Για την Ελλάδα, οι σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία είναι πάντα το πιο «καυτό» και ευαίσθητο θέμα λόγω του «αγκαθιού» του μακεδονικού. Όμως τα ζητήματα αυτά έχουν μια μακρά ιστορία που παρουσιάζει διαφορές, αλλά και αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση, και που πάντως έχει να μας διδάξει και για το σήμερα. Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη γέννηση και την εξέλιξη της ελληνο-γιουγκοσλαβικής κρίσης των ετών 1961-1962, τοποθετώντας την στο ευρύτερο βαλκανικό πλαίσιο της περιόδου, αλλά και στην προοπτική των γεγονότων που προηγήθηκαν και επακολούθησαν.