Αντίο, μοναδική μου : Αβελάρδος και Ελοΐζα : μυθιστόρημα - Audouard, Antoine (Ξένη λογοτεχνία / Σύγχρονες Ορίζοντες, 2001)
Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοϊζας, ενός πάθους που έγινε μύθος, φωτίζει τους αιώνες με τη μοναδικότητα του μεγαλύτερου από τους μεγάλους έρωτες, αποτελώντας πρότυπο αισθηματικό για όλους τους ανθρώπους. Υπήρξαν οι δυό τους πολύ πριν από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, οι οποίοι άλλωστε είναι μόνο πλάσματα της φαντασίας του Σαίξπηρ.