Αναζητώντας στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική - Λαζαρίδης, Χρύσανθος (Σειρά δοκιμίων εξωτερικής πολιτικής, 1997)
Παρουσιάζονται εκλαϊκευτικά οι βασικές προϋποθέσεις της σύγχρονης στρατηγικής ανάλυσης με παραδείγματα και εφαρμογές από την ζώσα εμπειρία του Έλληνα αναγνώστη. Τι θα πει στρατηγική; Πόσο χρήσιμη είναι στις διεθνείς σχέσεις; Τι νόημα έχει να μιλάμε για στρατηγική; Τι νόημα έχει ο στρατηγικός σχεδιασμός; Στο σύγχρονο κόσμο η έννοια της «στρατηγικής» αλλάζει αλλά δεν καταργείται. Ο «τακτικισμός» ήταν πάντα συνταγή ήττας. Το ίδιο παραμένει και σήμερα. Στην Ελλάδα μετατρέπουμε την μειονεξία μας σε αρετή και αμφισβητούμε την χρησιμότητα κάθε στρατηγικής. Αναζητώντας την στρατηγική είναι ταυτόχρονα αίτημα εξορθολογισμού της πολιτικής μας και αποσαφήνισης της συλλογικής ταυτότητας και του συλλογικού μας συμφέροντος.