Ο Πατούχας ; Όταν ήμουν δάσκαλος ; Η πρώτη αγάπη - Κονδυλάκης, Ιωάννης Δ., 1861-1920 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη / Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1993)
Ο Κονδυλάκης γεννήθηκε το 1862 στη Βιάννο, χωριό της ομώνυμης επαρχίας του νομού Ηρακλείου. Η οικογένειά του είχε δώσει ήδη στην Επανάσταση του 1821 τον οπλαρχηγό Γεώργιο Κοντυλάκη. Ο πατέρας του, όπως και άλλοι συγγενείς του, έλαβαν μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1866 - 1869. Ο βίος του, σε εξωτερικές κινήσεις, θα διαγράψει μια περιορισμένη τροχιά: μερικούς επάλληλους κύκλους μικρής διαμέτρου, όπως τους σχηματίζει ένα συνεχές πήγαιν' έλα μεταξύ Κρήτης και Αθήνας, υπαγορευμένο, τις πιο πολλές φορές, από τη θερμή φιλοπατρία του.