Μια τουφεκιά στο γαλάζιο νερό - Κόκκινος, Διονύσιος Α., 1883-1967 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α, 1992)
Περισσότερο γνωστός ως ιστορικός, ιδιότητα άλλωστε που του εξασφάλισε μια θέση στην Ακαδημία Αθηνών - ο Διονύσιος Κόκκινος μας ενδιαφέρει αποκλειστικά ως πεζογράφος ("ο τελευταίος της παράδοσης" θα μπορούσε να πει κανείς) που χωρίς ν' ανοίγει καινούργιους δρόμους, είναι από τους λίγους που πλησίασαν το ευρύτερο κοινό, δίχως παραλογοτεχνικά υποκατάστατα, μέσα στο πνεύμα μιας σύγχρονης αστικής κοινωνίας που ξεφεύγει πια από την ηθογραφική παραστατικότητα. Ρεαλιστής αλλά όχι ώμος· στη γραφή του, πλησιάζει ψυχογραφικά τους ήρωές του, με ιδιαίτερη επιμονή στην ερωτική συμπεριφορά - ξέρει να διαπλέκει καταστάσεις που ελκύουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ικανός μυθογράφος, γνώστης των μυστικών μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας, ο Κόκκινος ανήκει στην κατηγορία εκείνη των πεζογράφων μας -με απαράμιλλο πρώτο δάσκαλο τον Γρηγόριο Ξενόπουλο- που χωρίς να σκοπεύει ψηλά (τόσο άστοχα κάποτε!) είναι από τους ελάχιστους της γενιάς του που άγγιξαν μια πτυχή του λεγόμενου μέσου μορφωμένου κοινού και το "συμφιλίωσαν" με την καλή λογοτεχνία.