Έλληνες μετανάστες στο Βέλγιο - Βεντούρη, Λίνα (Νεφέλη, 1999)
Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι αδιάρρηκτα δεμένο με την ιστορία της νεότερης ελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο τούτο αναπτύσσει έναν επίκαιρο προβληματισμό μελετώντας την ιστορία της μεταπολεμικής μετακίνησης Ελλήνων εργατών προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη. Βασισμένο σε πλούσιο γραπτό και προφορικό υλικό, προσεγγίζει τα θέμα από πολλές και διαφορετικές πλευρές αναδεικνύοντας εντυπωσιακά τόσο την πολυπλοκότητα όσο και το εύρος του. Αναλύει τους παράγοντες και τους μηχανισμούς που οδήγησαν πολλούς Ελληνες στο Βέλγιο για να εργαστούν στα ανθρακωρυχεία. Εξετάζει την αλληλόδραση των Ελλήνων μεταναστών με την κοινωνία υποδοχής και τις άλλες ομάδες ξένων και συσχετίζει την κατηγοριοποίησή τους από το γηγενή πληθυσμό με την κοινωνική τους προέλευση και το εργασιακό τους καθεστώς. Παρακολουθεί τέλος την εξέλιξη των κοινωνικών θέσεων και των πολιτιστικών συστημάτων, την επίδραση της μεταναστευτικής εμπειρίας στην καθημερινότητα καθώς και τους μετασχηματισμούς στις ταυτότητες και τις στρατηγικές των Ελλήνων εργατών στο Βέλγιο από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ως το 1980.