Ξανάρχονται : ο φασισμός και ο ρατσισμός στην ΕΟΚ - Γιαννίκος, Κώστας (Διεθνή θέματα, 1992)
Ξανάρχονται! Επί δεκαετίες ολόκληρες νομίζαμε ότι ανήκαν πια οριστικά στα απορρίμματα της Ιστορίας, όμως αυτοί ξανάρχονται! Επί μήνες οι νεοναζί, σε ολόκληρη την έκταση της ενωμένης Γερμανίας, πυρπολούν εστίες προσφύγων, επιτίθενται εναντίον των ξένων, τρομοκρατούν, δολοφονούν. Η αστυνομία τους καλύπτει. Τα δικαστήρια τους αθωώνουν. Ο πληθυσμός τους συμπαραστέκεται - σε σημείο που σε δημοσκόπηση μεταξύ 218.000 αναγνωστών της εφημερίδας Μπιλντ το 39% προτιμά τον ηγέτη των ναζί Σενχούμπερ για καγκελάριο της Γερμανίας! Ο φασισμός και ο ρατσισμός επελαύνουν όμως και στη Γαλλία, όπου ο Λε Πεν έφτασε ήδη μέχρι και σε ποσοστό. 61% στην Ντρε ή 47% στη Μασσαλία! Φασιστική απειλή και στην Ιταλία, όπου η «Λίγκα του Βορρά» φτάνει σε ποσοστό 40% στη Μάντοβα, ενώ 50.000 οπαδοί του Μουσολίνι διαδηλώνουν στη Ρώμη.