Οι παράνομοι : άνθρωποι και ντοκουμέντα - Κασιμάτης, Σταύρος (Ιστορία και μνήμη, 1997)
Το βιβλίο του Σταύρου Κασιμάτη, «Οι παράνομοι», αντιπροσωπεύει μια από τις πιο ουσιαστικές και αξιόλογες συμβολές στην ιστορία των Ελλήνων κομμουνιστών και στην ιστορία του ΚΚΕ που διαθέτουμε.. Είναι οι εμπειρίες ενός ανθρώπου ο οποίος, σε κάποιες κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές, βρέθηκε σε θέσεις ύψιστης ευθύνης: μπορούσε, έτσι, να γνωρίσει πράγματα και καταστάσεις που καλύπτονταν, και εξακολουθούν να καλύπτονται, από τους πέπλους της σιωπής ή ήταν ατελώς γνωστά και εντέχνως παραποιημένα. Οι παράνομοι παρέχουν στην ιστορική έρευνα άφθονη πρώτη ύλη, νέα στοιχεία, σε μεγάλη αναλογία άγνωστα, που πλουτίζουν με νέες ψηφίδες την ιστορία μιας εποχής, την οποία γνωρίζουμε, ακόμη, αποσπασματικά και κάπως συγκεχυμένα.