Διηγήματα για τα παλληκάρια μας - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Εστία, 1973)
Το ελληνικό διήγημα, το οποίο άσκησε κατ΄εξοχήν ο Βλαχογιάννης και τις ρίζες του οποίου πρέπει να αναζητήσουμε στα τέλη του 19ου αιώνα, προσέφερε στον λογοτέχνη την ευκαιρία να αναπτύξει στον περιορισμένο του χώρο, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια, τον χαρακτήρα των πρωταγωνιστών του, ηρώων τησ Επανάστασης, τους οποίους είχε γνωρίσει μέσα από το υλικό του, που αργότερα συγκρότησε το υλικό των Γενικών Αρχείων του Κράτους ( ο Βλαχογιάννης ήταν και ο πρώτος διευθυντής τους) .