Στρατηγέ ιδού η φρεγάτα σας - Καψής, Γιάννης Π., 1929-2017 (Νέα Σύνορα, 1991)
Οι προβληματισμοί μεταβάλλονται σ' εθνική αγωνία, όταν η μακρόχρονη πολιτική της εξάρτησης κι η κομματικοποίηση της εθνικής μας ζωής δεν επιτρέπουν ούτε καν την επισήμανση των κινδύνων που διαγράφονται. Η νέα τάξη του προέδρου Μπους, στη βαλκανική της διάσταση, υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στη Θράκη και το διάδρομο της Θεσσαλονίκης, αναθέτοντας στην Τουρκία έναν ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο -αλλά και δικαιώματα- κι αναγνωρίζοντας στο τιτοϊκό δημιούργημα των Σκοπίων ανύπαρκτους τίτλους. Η μέγιστη επιδίωξη της Ελλάδας είναι ν' αποτρέψει καινούρια εθνική συρρίκνωση, ένα καινούριο 1922. Αλλ' η εθνική πολιτική κυριαρχείται από το σύνδρομο της εξάρτησης. Διακηρύξεις του τύπου "Στρατηγέ Σβάρτσκοφ... ιδού η φρεγάτα σας" δεν αποτελούν τίτλο εθνικής πολιτικής, αλλά τίτλο υποτέλειας. Η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής, απαλλαγμένης από το σύνδρομο της εξάρτησης, αποτελεί εθνική υπαρξιακή ανάγκη.