Ο προδομένος λαός : το χρονικό μιας πενταετίας, 1975-1980 - Κατρής, Γιάννης (Παπαζήσης, 1979)
«Η "Ελληνική Άνοιξη" (θα 'ρθει μόνο με την ενότητα)»: Το πολιτικό πρόβλημα των εκλογών -από τη σκοπιά του απλού δημοκρατικού πολίτη- δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ αποσπάσει δυο ή τρία τοις εκατό από την ΕΔΗΚ, ή και αντίστροφα, ή το ποιος από τους δύο ηγέτες τους θα καταλάβει την τόσο επίζηλη θέση του αρχηγού της "Αξιωματικής Αντιπολίτευσης"· ούτε ακόμη αν το ένα ή το άλλο δημοκρατικό κόμμα θ' αξιωθεί της μεγάλης τιμής να γίνει μια ασήμαντη "τσόντα" σε μια "αναβαπτισμένη" κυβέρνηση της Δεξιάς. Και κατά πως φαίνεται, η "τσόντα" θα καταστεί απαραίτητη για να εξασφαλιστούν οι 200 βουλευτές που χρειάζεται ο κ. Καραμανλής για να μετακομίσει στα ανάκτορα της οδού Ηρώδου του Αττικού... Δεν αποκλείεται μάλιστα ο αρχηγός της "Νέας Δημοκρατίας" να παραχωρήσει μετεκλογικά ακόμη και την πρωθυπουργία στον κ. Π. Κανελλόπουλο, ή στον κ. Γ. Μαύρο, προκειμένου να εξουδετερώσει τα επακόλουθα του θανάσιμου ανταγωνισμού των τεσσάρων υπαρχηγών του (Ε. Αβέρωφ, Γ. Ράλλη, Π. Παπαληγούρα και Κ. Παπακωνσταντίνου). Το μέγα πρόβλημα, που απασχολεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι πως θα λυτρωθεί η χώρα από την εξουσία της Δεξιάς, της παράταξης δηλαδή, που με εναλλασσόμενες μορφές (παραχαραγμένη Δημοκρατία, ή γνήσια Δικτατορία) μας κυβερνάει εδώ και σαράντα χρόνια.