Στοχασμοί και θέσεις : πολιτικά κείμενα - Θεοτοκάς, Γιώργος, 1905-1966 (Βιβλιοπωλείον της "Εστίας", 1996)
"Τα δοκίμιά μου", έγραφε ο Γιώργος Θεοτοκάς το 1937, "είναι προσπάθειες που κάνω από καιρό σε καιρό για να προσανατολιστώ μες στην ραγδαία πνευματική, καλλιτεχνική και κοινωνική εξέλιξη του 20ού αιώνα. Δεν πρέπει να κρίνονται σαν έργα οριστικά, ούτε σαν έργα συστηματικής σκέψης, αλλά σαν μικροί σταθμοί μιας αδιάκοπης αναζήτησης. Είναι κομμάτια ενός πνευματικού ημερολογίου". Τα 283 κείμενα του Γιώργου Θεοτοκά που περιλαμβάνονται στη συλλογή αυτή αναδεικνύουν την ενότητα αλλά και τις αντιφάσεις του πνευματικού αυτού ημερολογίου. Ακριβέστερα, της πιο ευαίσθητης ίσως πτυχής του ημερολογίου αυτού, που ήταν η πολιτική. Πώς αντιδρά δημόσια ένας άνθρωπος των γραμμάτων στα καταλυτικά γεγονότα, τα ιδεολογικά ρεύματα και τις καθημερινότερες συμπεριφορές που σημάδεψαν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο στις πιο κρίσιμες δεκαετίες του "σύντομου" 20ού αιώνα; Δημοσιευμένα, τα περισσότερα, σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1925 έως το 1966, τα πολιτικά κείμενα των "Στοχασμών και Θέσεων" αποτελούν πρωτίστως το χρονικό μιας εποχής. Ταυτόχρονα, συγκροτούν υλικό για μιαν ιστορία των ιδεών και των νοοτροπιών σε μια περίοδο που σφράγισε την πνευματική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας.