Ιστορία των πολιτικών θεωριών - Sabine, George H. (Πεχλιβανίδης, 1961)
Η πόλη-κράτος -- Η πολιτική σκέψη πριν από τον Πλάτωνα -- Πλάτωνος "Πολιτεία" -- Πλάτωνα "Πολιτικός και νόμοι" -- Αριστοτέλη, πολιτικά ιδανικά -- Αριστοτέλη, πολιτικές πραγματικότητες -- Το λυκόφως της πόλης-κράτους -- Η θεωρία της παγκόσμιας κοινότητας -- Ο νόμος της φύσης -- Ο Κικέρων και οι Ρωμαίοι νομικοί -- Ο Σενέκας και οι πατέρες της εκκλησίας -- Universitas hominum -- Μακιαβέλλι -- Οι πρώτοι διαμαρτυρόμενοι μεταρρυθμιστές -- Φιλοβασιλικές και αντιβασιλικές θεωρείες -- Jean Bodin -- Thomas Hobbes -- Ριζοσπάστες και κομμουνιστές -- Οι δημοκρατικοί Χάρριγκτον, Μίλτων και Sidney -- Halifax και Locke -- Γαλλία, η παρακμή του νόμου της φύσης -- Η επάνοδος στη κοινότητα, Ρουσσώ -- Σύμβαση και παράδοση Hume και Burke -- Χέγκελ, διαλεκτική και εθνικισμός -- Φιλελευθερισμός, φιλοσοφικός ριζοσπαστισμός -- Η ανακαίνιση του φιλελευθερισμού -- Ο Μαρξ και ο διαλεκτικός υλισμός -- Κομμουνισμός -- Φασισμός και εθνικοσοσιαλισμός