Ο αρχαιολόγος - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Δαμιανός, 1980)
«Ο Αρχαιολόγος» είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα. Με αυτό θέλησε ο συγγραφέας να καταπολεμήσει τη στείρα προγονοπληξία των Ελλήνων. Το μυθιστόρημα αυτό γράφτηκε μετά από τον άτυχο πόλεμο του 1897 κι είναι γεμάτο πικρία και πόθο για την αναγέννηση του έθνους. Είναι ένα κήρυγμα προσγείωσης στην ωμή πραγματικότητα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)