Εξηγώντας τη δημοκρατία στην κόρη μου - Debray, Regis, 1940- (Τοποθετήσεις, 1999)
Ο λαός. Οι πολίτες. Οι αλλοδαποί. Τα έθνη. Η ισότητα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δημοκρατία. Σ' έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, οι έννοιες αυτές αποκτούν καινούργια περιεχόμενα. Κι ένα νεαρό κορίτσι, που ετοιμάζεται να ψηφίσει για πρώτη φορά, έχει το δικαίωμα ν' αναρωτιέται και ν' αμφισβητεί τα πάντα. Ο Ρεζίς Ντεμπρέ, ο κορυφαίος γάλλος διανοητής, προσπαθώντας να εξηγήσει τις έννοιες αυτές στην κόρη του, μας ξεναγεί με απλό και διεισδυτικό τρόπο στις αρχές της σύγχρονης πολιτικής οργάνωσης. Το όφελος για τον έλληνα αναγνώστη διπλό: από τη μία, να γνωρίσει ένα έθνος, έναν τρόπο σκέψης με τον οποίο αναπόφευκτα πλέον θα συμβιώσει, θα αντιπαρατεθεί, κι από την άλλη, να στοχαστεί για τη δική του δημοκρατία, που είναι κι αυτή κόρη της Γαλλικής Επανάστασης.