Μακεδονικές ιστορίες και πάθη : 1870-1990 - Καρακασίδου, Αναστασία (Ανθρώπων άστεα. Ιστορική σειρά, 2000)
Το βιβλίο αυτό έχει θέμα του τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας σε μία κοινότητα της περιοχής Λαγκαδά. Χρησιμοποιώντας τόσο το αρχειακό υλικό της κοινότητας όσο και τις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων, η συγγραφέας προσπαθεί να μελετήσει τις διαδικασίες μετάλλαξης των στοιχείων εντοπιότητας που προσδιορίζουν τις ταυτότητες στις περιοχές της οθωμανικής Μακεδονίας σε συνιστώσες εθνικών ταυτοτήτων, κάτω από την πίεση που ασκούν οι ανταγωνιζόμενοι εθνικισμοί των βαλκανικών κρατών πρώτα, η συγκρότηση των εθνικών κρατών αργότερα.