Κοινωνική ανθρωπολογία : η κοινωνική ανθρωπολογία στην Ελλάδα - Lienhard, Godfrey (Κοινωνική βιβλιοθήκη, 1985)
Πρώτα απ' όλα η μελέτη της κοινωνικής ανθρωπολογίας, έστω και σε εισαγωγικό επίπεδο, δίνει μια σημαντική άλλη διάσταση στην κοινωνιολογική παιδεία. Αυτό που ιδιαίτερα διαφοροποιεί την κοινωνική ανθρωπολογία από την κοινωνιολογία είναι (α) το μέγεθος του αντικειμένου της (β) η πρόσληψη του αντικειμένου αυτού, και (γ) η μέθοδος προσέγγισης και έρευνάς του. Σε αντίθεση με την κοινωνιολογία η κοινωνική ανθρωπολογία μελετάει μικρά κοινωνικά σύνολα. Τα σύνολα αυτά τα προσλαμβάνει στην ολότητά τους και τα προσεγγίζει εκ των ένδον - όχι ενδοσκοπικά αλλά με μεθόδους που φέρνουν τον ερευνητή σε άμεση και ζωντανή επαφή με το αντικείμενο της έρευνάς του. Η ιδιαίτερη αυτή πρόσληψη και προσέγγιση, και οι συναφείς προς αυτές μέθοδοι και τεχνικές, ευαισθητοποιούν τον κοινωνιολόγο προς τις ποιοτικές όψεις της κοινωνικής ζωής ενώ, παράλληλα, του επιτρέπουν να συνδέσει στις αναλύσεις του το μακροεπίπεδο με το μικροεπίπεδο.